Aquests són els documents que van ser presentats pel BLOC MUNICIPAL - LLANÇÀ PER LA INDEPENDÈNCIA en el darrer Ple a l'Ajuntament de Llançà.
MOCIÓ PERQUÈ L’AJUNTAMENT DE LLANÇÀ DONI SUPORT A LA CAMPANYA #NO VULL PAGAR
Milers de persones han decidit en les darreres setmanes sumar-se a la campanya #novullpagar en senyal de protesta per l’abús continuat que suposa la prorroga indefinida de les concessions a Abertis, tal i com vam poder veure en la última jornada del diumenge 20 de maig.
Durant molts anys Catalunya ha hagut de patir un enorme greuge pel que fa als peatges. Mentre Madrid es pot connectar amb tots els punts de la península per via ràpida gratuïta i pràcticament no paga peatges, un 48% dels ingressos dels peatges de totes les autopistes de l'Estat es concentra a Catalunya i al País Valencià. Catalunya recapta el mateix que França en autopistes, malgrat que nosaltres només tenim 700 quilòmetres i els francesos en tenen 7.000.
La concessió es va adjudicar inicialment a les firmes Unión Industrial Bancaria (Bankunión), Liga Financera SA i Condotte Española SA. En el decret de concessió (núm. 165/67) s'establia en l'article 7 º que "una vegada assegurat el compliment de totes les seves obligacions , la Societat concessionària destinarà el 50 per 100 dels beneficis que excedeixin sobre el 15 per 100 del capital nominal i que d'acord amb l'article 11 del títol I del plec de clàusules són de lliure disposició de la mateixa, a inversions en successius trams d'autopista, mitjançant proposta que sigui acceptada per l'Administració ". Aquesta clàusula en el decret de la concessió pretenia limitar els beneficis del concessionari, assegurant una rendibilitat igual al 15% del capital. L'excés sobre aquesta rendibilitat assegurada es devia destinar a dues aplicacions diferents: la meitat, a proporcionar l'amortització del capital invertit, de manera que així l'inversor recuperava en quotes la seva inversió inicial. L'altra meitat hauria de ser destinada a la construcció de nous trams per evitar una inversió especulativa. En definitiva, els ingressos de la concessionària per la via de les tarifes de peatge havien de cobrir les despeses d'explotació del servei, les despeses financeres,-els interessos del deute contret amb inversors estrangers -i el resultant eren els beneficis de la concessionària, que quedaven limitats per l'esmentat article 7 ° de la clàusula d'adjudicació.
El govern havia previst que les tarifes per peatge servissin en una part per construir nous trams. En el transcurs de la concessió, els ingressos permetrien la reducció del deute contret per a la realització de l'obra i la concessionària, a través dels beneficis, podria acumular reserves perquè quan finalitzés la concessió aquesta pogués ser dissolta, i distribuint la partida de reserves.
Els administradors de les societats concessionàries, any rere any, van incrementar el capital a través de les reserves que provenien dels beneficis. En comptes de proveir per cobrir els costos de l'obra, que era el que corresponia i que ja es venia fent, el van substituir per successives ampliacions de capital, que provenien dels beneficis obtinguts, per tal de proveir a través del Fons de Reversió, no el cost de l'obra sinó el capital social.
Dit d’altre manera, amb aquesta maniobra financera, el preu de rescat s’eleva estratosfèricament. El rescat no només és inviable sinó inacceptable, no es pot demanar ni un cèntim més als ciutadans.
L’extorsió que exerceix la companyia Abertis escanya l’economia catalana i la de la nostre comarca, encarint els preus dels productes de primera necessitat, els serveis, la producció industrial, reduint la competitivitat de les empreses. En un moment com l’actual en que la població treballadora veu reduir-se el seu poder adquisitiu, haver de suportar peatges simplement per anar a treballar té un efecte demolidor sobre el consum.
Per tot això, és ètica, política i econòmicament legítim que els ciutadans de Catalunya no paguin cap més peatge perquè l’any 2004 van finalitzar les concessions de peatges del nostre país i havien de passar a ser gratuïtes”. La gestió de les autopistes s’ha convertit en un negoci especulatiu i abusiu respecte els ciutadans del nostre país.
Atès que l’Ajuntament de Llançà com a institució representativa de les llançanenques i llançanencs té el deure moral de posicionar-se en favor dels drets dels seus ciutadans i ciutadanes davant d’una situació injusta que patim des de fa anys.
Per tots aquests motius, el grup municipal BLOC MUNICIPAL demana que s'acordi en aquest Ple:
1. Instar al Servei Català de Trànsit que no tramiti les denúncies de les empreses concessionàries als i les conductores que es neguin a pagar el peatge.
2. Mostrar el seu suport al moviment #novullpagar, i especialment al tercer #novullpagar popular del propvinent 17 de juny a les 12 hores a tots els peatges.
3.- Donar suport a la Proposició de Llei de supressió dels peatges a les autopistes amortitzades presentada al Parlament de Catalunya.
No obstant, això el Ple decidirà.
PREGUNTA SOBRE EL NOU ÚS DE L’EDIFICI DE L’APARCAMENT RAFAEL ESTELA (ANTIC PARC DE BOMBERS)
El grup municipal BLOC MUNICIPAL, va presentar una MOCIÓ en el Ple del 5 d’octubre de 2011 fent referència al possible trasllat de la Policia Local a l’edifici del Parc de Bombers de l’aparcament Rafael Estela. Els grups municipals del consistori van votar-hi a favor amb els següents acords:
PRIMER: Traslladar la Policia Local a l’edifici de l’aparcament Rafael Estela on actualment hi ha ubicat el Parc de Bombers, una vegada aquest quedi en desús.
SEGON: Realitzar les adequacions necessàries per tal de fer efectiu el trasllat en un breu espai de temps.
Aquests acords estan condicionats a l’informe tècnic que avali aquest trasllat per això, demanem se’ns informi del seu resultat així com la viabilitat de l’edifici per al nou ús que es va acordar.